Pénzpiac

 

A pénzpiac nagyon hasonló a való életbeli pénzváltókhoz. Amellett, hogy a szükséges nemzeti valutákat meg tudod venni, bizonyára te is láttad már, hogy van egy eladási és egy vételi ár. Ezzel árrés keletkezik. Az e-simen is hasonló a helyzet.


Leggyakrabban arra használjuk,a pénzpiacot, hogy beszerezzük az egységes fizetőeszközt, az aranyat, vagy épp a szükséges valutát. Illetve, hogy épp mi adjuk el ezeket. A pénzpiacot a Market menüpont Monetary market alpontján keresztül éred el:


utBYxe4.png


Alapvetően 3 lehetőséged van:

- valutát veszel vagy adsz el aranyért

- aranyat veszel vagy adsz el valutárt

- valutát adsz el egy másik típusú valutáért


S9eWL9t.png


Kiválaszthatod a valuta típust két legördülő menüvel. Alapértelmezettként az a valuta jelenik meg, amelyik országban tartózkodsz éppen. A Swap currencies gombbal egyszerűen tudod a 2 beállított pénznem adás/vétel irányát felcserélni egy gombnyomással. Láthatod, hogy kik, mennyi valutát és milyen árfolyamon kínálnak.


Emellett az oldal alján lehetőséged van, hogy te helyezz ki pénzt a monetary market-re:


LvWzrBR.png


Itt szintén beállíthatod, hogy milyen pénznemet akarsz eladni, milyen valutáért és milyen árfolyamon. Ha valaki vesz ebből, arról értesítést fogsz kapni. Itt és már a vásárlásnál is fontos az árrés.


Képzeld el, hogy szükséged van 100 dollárra, hiszen épp az USA-ban vagy és a piacról szeretnél venni kenyeret. Mivel idegen országban akarsz vásárolni az ő valutájukra van szükség. Megteheted, hogy veszel 100 USD-t mondjuk 1 UDS=0,1 gold árfolyamon. Ez összesen 10 gold lenne. Azonban megteheted, hogy te adsz el goldot USD-ért, és könnyen lehet, hogy jobb árfolyamon teheted azt, például 1 gold=11 USD-ért. Így ugyanannyi goldból 10 extra dollárt kerestél. Hiszen a pénzpiac keresleti és kínálati oldala legtöbbször eltérő.


Ugyanezt felhasználhatod, hogy tőkédből egy kis extra profitot termelj. Figyelve a pénz piacot, kihasználva az egyes valuták és/vagy arany közti árfolyamok eltérést. Például a fenti példát folytatva, a 110 USD-t kiteszed eladásra, és ha valaki megveszi, akkor már 10,1 goldod lesz. Ezt ismét kiteszed eladásra már 10,1*11 UDS-d lesz, azaz megint nyertél egy kis pénzt, és így tovább. Természetesen a nagyobb árrések nagyobb profitot is hoznak.


Azonban figyelj oda, hogy melyik piacokat használod. Megeshet, hogy csábító az árrés, viszont az adott valuta iránt nincs kereslet és nyakadon marad az eladhatatlan pénz. Nagy kereslet az aktív és sok lakossal rendelkező országok esetében van, hiszen a polgárok itt gyakran váltanak pénzt. Fontos lehet még az adott ország gazdasági stabilitása, háborúk kitörése és még számos egyéb tényező is.


Először ezért érdemes figyelni a piacokat, milyen mozgás van és kisebb összegekben tesztelni.