Politikai modul

 

Az e-sim világ országaiban több-párti parlamentáris demokrácia van, erős elnöki hatalommal, mely hatalom kordában tartása a kongresszus feladata.

 

Az elnök


Az ország élén az elnök (Country President, rövidítése: CP) áll. Az elnök megbízatása egy hónapra szól, elnök választás minden hónap 5-én van, éjféltől éjfélig tart. Elnöknek minden magyar állampolgár jelentkezhet a választást megelőző napokban (erre a kezdő lapon fent egy központi üzenet fel is hívja a figyelmet), egyedüli feltétel, hogy a jelentkezőnek legalább 8-as szintűnek kell már lennie. A jelentkezés nem ingyenes, 10 goldba kerül, ami az esetek többségében jól kiszűri a komolytalan jelentkezőket.


A megválasztott elnök 50 xp-vel, egy medállal, 5 golddal, valamint rengeteg feladattal és felelősséggel lesz gazdagabb, szabadideje viszont nem nagyon marad (ha lelki ismeretesen végzi a munkát).


Az elnök nyújthat be törvény javaslatot, írhat ki népszavazást, hadat üzenhet és háborút indíthat, más országok elnökeivel szövetségre léphet, nemzetközi szerződéseket köthet. Kezeli az állami orgokat, cégeket. Ha szerencséje van, feladatai egy részét át tudja adni megbízható embereknek, de hivatalos kormányt nem tud alakítani.


A kongresszus


A kongresszus tagjait szintén egy hónapra választják, minden hónap 25-én, a szavazás éjféltől éjfélig tart. Kongresszusi tagnak minden magyar állampolgár jelentkezhet, aki valamelyik pártnak a tagja, azaz már elérte a 3-as szintet. A jelentkezéseket a pártelnök bírálja el, akinek joga van jelölteket lehúzni a listáról. Szavazni egy jelöltre lehet.


A megválasztott kongresszusi tagok - avagy becézve kongák - egy medállal és 5 golddal lesznek gazdagabbak. Törvényt nyújthatnak be (egy hónap alatt max. 5 db-ot), azokra szavazhatnak, és ha az elnök inaktívvá válik, vagy alkalmatlannak ítélik a feladat ellátására, kezdeményezhetik a leváltását (impeach). Ha az impícs sikeres, az új elnököt maguk közül választják meg. Az aktuális kongresszus felépítését itt tudod megtekinteni.


A kongákkal szemben elvárt követelmény, hogy sokat legyenek online, ugyanis vannak olyan szavazások, pl. hadüzenet, csataindítás, amikor perceken múlhat, hogy melyik országban szavazzák meg hamarabb a törvényt, így melyik országé lesz a kezdeményezés joga. A folyamatban lévő és már lejárt törvényeket, a szavazás állását itt tudod megnézni.


Minden egyes ország maximum 20 darab kongresszusi képviselővel rendelkezhet, amely létszámot az 5 legtöbb párttagot magáénak tudó párt adhat a soraiból. Szavazat egyenlőségnél az a jelölt jár sikerrel, akinek hamarabb sikerült összegyűjtenie a kapott szavazatokat.


Pártok


Az e-simen több párt is működik, ezek listáját itt tudod megtekinteni. Pártba a join gomb megnyomásával léphetsz be, a belépés automatikus, de ehhez el kell érned először a 3-as szintet. A pártoknak komolyabb szerepe nincs.


Pártelnök


Pártelnöknek bármely párttag jelentkezhet, a jelentkezés nem ingyenes, 2 goldba kerül. Pártelnöki választások minden hónap 15-én vannak, szavazni egy jelöltre lehet.


A megválasztott pártelnök első alkalommal 2 achievement-tel lesz gazdagabb. A pártelnöknek joga van a kongresszusi választásokon indulók közül az általa nem megfelelőnek ítélt jelölteket kihúzni. Más politikai joga nincs, párttagot nem tud kirúgni.


Szövetségi rendszer


A játékban lehetőség van szövetségi rendszerek kialakítására, nemzetközi szerződések megkötésére. A játék dinamikájából fakadóan a szövetségek általában rövid életűek. Magyarország aktuális külpolitikai viszonyairól az ország hivatalos újságjában tájékozódhatsz. A szövetséges országok listáját itt tudod megtekinteni.